Le Preare, tussen wijn en steen
In het gebied rond het Gardameer werd vroeger veel marmer gewonnen. Dit marmer lag vlak onder het aardoppervlak verscholen onder wat stenen. Na het delven van het marmer, zijn deze stenen gebruikt om muurtjes te maken in de wijngaarden; de zogenaamde ‘preares’. De ‘Le Preare’ wijnen van Cantina di Negrar zijn genoemd naar deze muurtjes en eren zo het harde werken van eerdere generaties.
Corvina, Corvinone, Rondinella en Molinara
De druiven die de hoofdrol spelen voor de rode wijnen uit Valpolicella zijn de inheemse druivenrassen Corvina, Corvinone, Rondinella en Molinara. Voor witte wijn is dit Garganega druif (o.a. voor de wijn Soave). Deze druiven verbouwen ze bij Cantina di Negrar. Met maar liefst 700 hectare wijngaarden, verspreid over het Valpolicella Classico gebied, hebben ze goud in handen!
Van Recioto naar Amarone
Cantina di Negrar heeft de beroemde wijn ‘Amarone della Valpolicella’ praktisch uitgevonden. Eigenlijk was het toeval dat deze wijn ontdekt werd in 1936. Het was de bedoeling om Recioto te maken, de zoete dessertwijn uit deze streek. Maar de wijn is in de kelder langer blijven doorgisten, waardoor meer suikers werden omgezet in alcohol. Dit was de geboorte van de geliefde Amarone!
Appassimento
Amarone wordt gemaakt op een manier die appassimento wordt genoemd. Door deze methode krijg je smaakvolle, met fruit overladen wijnen. De druiven blijven zo lang mogelijk aan de wijnstokken rijpen, daarna worden ze met de hand geplukt. Na de oogst drogen de druiven in speciale kratjes met als gevolg dat ze een hogere concentratie suiker en aroma’s krijgen. De naam van deze methode is 'appassimento' en in andere Italiaanse gebieden 'passito'. Om deze wijn te maken heb je passie én geduld nodig, maar dat proef je ook zeker terug!