Varvaglione, Vigne e Vini

Wijnhuis Varvaglione; de balans tussen landschap en traditie


“Onze wijnen zijn een afspiegeling van onze streek: Puglia. Daarom is ons bedrijf geen gebouw waar wijn wordt gemaakt, maar het is een plaats verbonden met het land, haar traditie én de keuken die het mooiste van deze beide biedt!” Aan het woord is Cosimo Varvaglione, eigenaar van het gelijknamige wijnhuis.

 


Kwaliteitswijnen uit Zuid-Italië

Zuid-Italiaanse wijnboeren hebben alles voor handen om kwaliteitswijnen te maken. Het klimaat is ideaal; de mediterrane zon met lichte zeebries en voldoende water maakt Apulië een waar vakantieoord voor de druivenstokken. Hier geen last van hagelbuien of sneeuw en kou in het voorjaar, maar lekker hangen in de zon en water drinken uit de rotsachtige bodem.

Lees meer

populaire keuze
Varvaglione, Vigne e Vini Varvaglione, 12 e Mezzo Primitivo del Salento IGP
Varvaglione, Vigne e Vini
Varvaglione, 12 e Mezzo Primitivo del Salento IGP
€9,95 Prijs per fles
Varvaglione, Vigne e Vini
Varvaglione, Papale 'Linea Oro' Primitivo di Manduria DOP
€21,25 Prijs per fles
populaire keuze
Varvaglione, Vigne e Vini Varvaglione, 12 e Mezzo Malvasia Bianco del Salento IGP
Varvaglione, Vigne e Vini
Varvaglione, 12 e Mezzo Malvasia Bianco del Salento IGP
€9,95 Prijs per fles
Varvaglione, Vigne e Vini
Varvaglione, 12 e Mezzo Negroamaro del Salento IGP
€9,95 Prijs per fles
Stapel en combineer uw korting!
wijbundel
5% korting
vanaf 6 flessen
m.u.v. aanbiedingen
Varvaglione, Vigne e Vini
Varvaglione, 12 e Mezzo Rosato del Salento IGP
€9,95 Prijs per fles
Varvaglione, Vigne e Vini
Varvaglione, 12 e Mezzo Pinot Grigio di Puglia IGP
Artikelcode 432317
€9,95
Varvaglione, Vigne e Vini
Varvaglione, 12 e Mezzo Pinot Grigio di Puglia IGP
€9,95 Prijs per fles
Varvaglione, Vigne e Vini
Varvaglione, '1921', Primitivio di Manduria Riserva DOP
€38,95 Prijs per fles

 
Lokale druivensoorten uit Puglia: Primitivo, Negroamaro, Verdeca

Eén van de wijnboeren die vroeg de overstap maakte naar het produceren van eigen kwaliteitswijnen is Cosimo Varvaglione. Derde generatie van de familie Varvaglione en als familie geworteld in de hak van de Italiaanse laars. De familie richt zich op het maken van wijn van bijzondere lokale druivensoorten als Negroamaro, Primitivo, Aglianico en Verdeca. 

 

Nieuwe generatie volgt op

Inmiddels staat de volgende generatie alweer op. Op dit moment zijn alle kinderen van Cosimo werkzaam binnen het bedrijf en staat dochter Marzia klaar om het bedrijf over te nemen voor een mooie toekomst.

 

De lijn '12 e mezzo': frisse wijnen met een laag alcoholpercentage

Cosimo heeft in zijn kelders moderne vinificatiemethodes geïntroduceerd. Hij weet het unieke karakter van de individuele druivensoort te behouden en ondanks het warme Zuid-Italiaanse klimaat, frisheid in zijn wijnen te bewaren en het alcoholpercentage in de toom te houden. De naam 12 e mezzo (12,5 in het Nederlands) is een verwijzing naar het alcoholpercentage.

 
Topwijnen van Varvaglione: Papale 'Linea Oro' Primitivo di Manduria DOP

De 'Papale' is een wijn met Pauselijke roots. De druiven voor deze wijn komen van een wijngaard in de buurt van Manduria welke al generaties lang in het bezit is van de familie Orsini. De leden van de familie zijn de nazaten (!) van de enige Italiaanse paus, Paus Benedetto XIII, die in 1724 verkozen is. De wijn wint al jarenlang diverse prijzen in de wijnwereld.

 

Varvaglione, Collezione Privata, Primitivo di Manduria 'Old Vines' DOP

De 'Collezione Privata' is de topkwaliteit DOC Primitivo di Manduria van Varvaglione 'Vigne e Vini'. De druiven komen van oude wijnstokken van meer dan 50 jaar oud en alleen de beste kwaliteit wordt persoonlijk geselecteerd door wijnmaker en eigenaar Cosimo Varvaglione.

 

Varvaglione, '1921', Primitivio di Manduria Riserva DOP

1921 is het jaar dat wijnhuis Varvaglione is opgericht door de overgrootvader van Cosimo Varvaglione (zelf heette deze man ook Cosimo). Het is ook het geboortejaar van Angelo Varvaglione, de grootvader van Cosimo. Een bijzonder jaar dus en reden genoeg om de absolute topwijn van Varvaglione de naam ' 1921' mee te geven. Daarnaast heeft het symbool op het etiket, de achterom kijkende man op de grote fiets, de verwijzing van het met respect terugkijken naar het verleden, maar toch ook meegaan met de moderne techniek.