Wijnblog - Appassimento, wat is het? - Wijnwinkel Barneveld
Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als je een account bij ons hebt, meld je dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kun je het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
Onze winkel is weer open aan de Amersfoortsestraat!

Je bent van harte welkom! Onze openingstijden zijn:

Dinsdag t/m vrijdag: 09:30 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00
Zondag en maandag: Gesloten

Bekijk hier onze actuele openingstijden rondom de feestdagen.

25 Jan 2024

Appassimento, wat is het?

Appassimento, weleens van gehoord? Het is een manier om wijn te maken en is vooral bekend van de Italiaanse Amarone en Ripasso. Door wijnen via deze techniek te ontwikkelen, krijg je bijzonder smaakvolle en intense wijnen. Het zijn krachtige, met fruit overladen wijnen. Deze techniek is al zo oud als de weg naar Rome, in de Romeinse tijd werd deze methode voor het eerst toegepast. En komt vooral voor in de Italiaanse wijnstreek Valpolicella (onderdeel van Veneto), ten oosten van het Gardameer.

 

Laat geoogste druiven

Wat is uniek aan de appassimento? De druiven blijven zo lang mogelijk rijpen aan de wijnstokken. Op het laatste moment van de oogsttijd worden de druiven geplukt. Het resultaat; een hoger suikergehalte. De druiven worden met de hand geplukt, om alleen de beste kwaliteit druiven te oogsten.

 

Het drogen van de druiven

De volgende stap is het laten drogen van de druiven op matten of in speciale kratjes. Vanaf de oogst tot circa februari krijgen de druiven de tijd om in te drogen. Wind speelt daar ook een grote rol bij. De druiven liggen zo een droogruimte, de ‘fruttaio’ dat de wind door de ruimte kan waaien. Het gevolg, de druiven verliezen circa 30% van hun vocht en houden een hoog concentratie aan suiker en aroma’s over. Dé basis voor heerlijke, smaakvolle wijnen.

 

Vergisting en rijping

De ingedroogde druiven worden ontsteeld, gekneusd en vergist. De vergisting vindt plaats op lage temperaturen en gaat heel langzaam. De wijn rijpt vervolgens op houten vaten en daarna nog op de fles zelf. Je ziet het, om deze wijn te maken heb je passie én geduld nodig!

 

Amarone

De Amarone en Ripasso zijn met zorg en aandacht gemaakt en dat proef je! Deze wijnen vallen niet voor niks in het hoge segment luxere wijnen. De Amaronewijnen waar wij gek op zijn, zijn o.a. de Cantine Lenotti, Amarone della Valpolicella en de Cantine di Negrar Le Preare Amarone della Valpolicella Classico DOC.

 

Ripasso

Een Ripasso is een wat lichtere Amarone, ook wel baby-amarone genoemd. Het is een ‘gewone’ Valpolicella die voor een tweede keer wordt vergist met de restanten en schillen die gebruikt zijn voor het maken van een Amarone. Wat Ripasso’s betreft is de Domini Veneti Collezione Pruviniano Valpolicella Ripasso Classico Superiore en de Cantine di Negrar Le Preare Valpolicella aan te bevelen.

 

Appassimento uit Puglia 

Ook uit andere streken komen appassimento’s, o.a. uit het Italiaanse Puglia. In Puglia is het weer stabieler dan in de noordelijkere wijnregio Veneto. Daarom knakken ze de druiventrossen om ze aan de wijnstokken te laten drogen. Het warme klimaat van Zuid-Italië doet de rest! Een paar weken later worden de verder doorgerijpte en ingedroogde druiven handmatig geplukt. De druiven zijn klaar om deze appassimento, ookwel appassito van te maken! Bijvoorbeeld de Conti di Campiano Appassimento. 

 

Ga eens lekker zitten en trakteer jezelf op één van deze mooie Italiaanse wijnen!