Wijnblog - Prachtig Puglia; een bijzondere wijnstreek! - Wijnwinkel Barneveld
Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als je een account bij ons hebt, meld je dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kun je het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
Onze winkel is weer open aan de Amersfoortsestraat!

Je bent van harte welkom! Onze openingstijden zijn:

Dinsdag t/m vrijdag: 09:30 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00
Zondag en maandag: Gesloten

Bekijk hier onze actuele openingstijden rondom de feestdagen.

28 Jun 2022

Prachtig Puglia; een bijzondere wijnstreek!

Puglia is de ‘hak’ van de Italiaanse laars. In het Nederlands heet deze regio Apulië. In deze zuidelijke streek van Italië zijn we een paar dagen te gast. Wat een feest! Deze provincie staat bekend om de vele zonuren (de ‘bakoven’ van Italië). Dat merken we gelijk al bij aankomst. In juni staat de thermometer al op 32 graden.

 

Puglia staat verder bekend om de ligging aan de Adriatische en Ionische zee, gezellige stadjes, trulli’s (huisjes van op elkaar gestapelde stenen met een kegeldak), vis- en pastagerechten, olijfolie en natuurlijk wijn!

 

 

4000 jaar wijn

De Feniciërs hebben hier de eerste druivenstokken aangeplant en dat al zo’n 4.000 jaar geleden. De druivenrassen die in Puglia groeien, kunnen goed tegen de warmte. Het gematigde mediterraan klimaat en een bodem van ijzerhoudende klei met zand en kalksteen, is een mooie basis voor de druiven. Tel daar het verkoelende zeebriesje van de Adriatische zee en de Ionische zee bij op wat heel gunstig is voor de druiven en tada… je krijgt een prachtig wijngebied!

 

Inheemse druivenrassen

Bijzonder aan Puglia is dat er veel wijn gemaakt wordt van druivenrassen die hier al heel lang voorkomen. De bekendste is uiteraard de Primitivodruif, waar fruitige en zwoele rode wijnen van gemaakt worden. Negroamaro is zo’n andere druif die niet weg te denken is in Puglia. Vaak zijn deze rode wijnen wat kruidiger dan Primitivowijnen. Van Negroamaro worden ook mooie rosés gemaakt.

 

Andere druivenrassen voor rode wijn zijn Malvasia Nera, Bombino Nero en Susumaniello. Voor de witte wijnen staan o.a. de inheemse druivenrassen Malvasia Bianco, Verdeca en Aglianico aangeplant.

 

 

Van kwantiteit naar kwaliteit

In de afgelopen decennia is de kwaliteit van wijnen uit deze streek enorm verbeterd. Waar het eerst ging om zoveel mogelijk wijnproductie, gaat het nu steeds meer om kwaliteit. Wijnhuis Varvaglione is daar een mooi voorbeeld van, net als Azienda Mocavero, Cielo e Terra en Masseria Trajone.

 

Beschermde herkomstbenaming

Dat het meer gaat om kwaliteit zie je terug in het aantal appellaties. DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), DOC en IGT zijn appellaties, een beschermde herkomstbenaming zeggen we in Nederland. Het zegt wat over de herkomst van de wijn, maar ook over het karakter van de wijn. Per appellatie zijn er regels opgesteld aan de wijnen en de productie daarvan.

 

Als een wijn is gemaakt van druiven uit Puglia, dan staat er Puglia IGT op de fles. Komen de wijnen uit bijv. het deelgebied Salento, dan staat er Salento IGT op het etiket. De wijngebieden van DOC- en DOCG-wijnen zijn kleiner dan die van IGT-wijnen. Ook zijn er strengere regels dan voor IGT-wijnen. De DOC-wijnen die we in ons assortiment hebben zijn Primitivo di Manduria DOC en Salice Salentino DOC. In Puglia zijn er inmiddels al 4 DOCG-wijnen en 28 DOC-wijnen. En dat worden er ongetwijfeld meer!  

 

 

Primitivo

Laten we nog even verder inzoomen op de Primitivodruif. Primitivo’s zijn fruitige wijnen met vaak aroma’s van cassis, kersen, pruimen en frambozen. Soms ook met een hintje van tabak en drop en wat kruidigheid. Het is een droge wijn, maar vaak ontdek je een licht zoetje. Hoe hoger in de alcohol hoe steviger deze wijn! Deze druif is trouwens niet primitief, hij heet zo omdat hij vroeg rijpt.

 

Hét gebied van Primitivowijnen is het gebied rondom het stadje Manduria. Hier komen de Primitivo di Manduria DOC wijnen vandaan, waarvan we er meerdere in ons assortiment hebben.

 

Wetenschappelijk onderzoek heeft trouwens uitgewezen dat de Zinfandeldruif (veel aangeplant in Californië in de USA) direct verwant is aan Primitivo. Dus mocht je van Primitivowijnen houden, dan houd je vast ook van wijnen van de Zinfandeldruif.

 

Tips voor je bezoek aan Puglia

Puglia heeft veel moois te bieden. Ben je van plan om naar Puglia op vakantie te gaan, dan hier nog wat tips! Wij bezochten het stadje Monopoli aan de Adriatische zee. Een prachtig vissersplaatsje met een fort, haventje, gezellige pleintjes en uiteraard veel kerken. Wil je graag de trulli’s zien? Ga dan naar Alberobello. Met een gids de trulli’s bekijken is echt de moeite waard!

 

 

Taranto (Tarente) is de grote stad in de holling van de laars. In de ‘stad van de 2 zeeën’ verbindt een draaibrug de Mare Piccolo (een kleine binnenzee) met de Mare Grande (de ‘grote’ zee, Golf van Tarente). Het is een ‘echte’ stad waar het rauwe leven zichtbaar is in het oude stadshart. In het nieuwe centrum dat oprijst achter de brug krijgt Taranto een heel ander gezicht. Deze stad heeft een rijk historisch verleden! Ook bijzonder zijn de stadjes Lecce en Gallipoli. Maar onze belangrijkste tip: proef van de heerlijke wijnen die Puglia te bieden heeft!  Of je nu dáár heengaat of thuisblijft!