Pio Cesare
Het huis Pio Cesare is een van de klassieke producenten van de Piemonte. Gevestigd in Alba, de ‘wijnhoofdstad’ van deze regio Langhe, en opgericht in 1881 door Cesare Pio. Het is nog altijd in familiehanden, want aan het hoofd staat Pio Boffa, de achterkleinzoon van de oprichter. Hij zet het werk van de familie op een uitstekende wijze voort.
Wijnstreek Piemonte
Piemonte, liggend op de uitlopers van de Ligurische Alpen, is één van de beste Italiaanse wijnstreken gezien. De uitlopers van de Alpen, die als een ‘krul’ om de streek heenlopen, vanuit het noorden, langs de Franse grens tot aan de zee bij Genua, vormen een soort natuurlijke barrière tegen slecht weer uit het westen. Dat maakt deze streek ideaal om fantastische wijnen te produceren. De drie belangrijkste wijngebieden in Piemonte zijn Langhe, Roero en Monferrato.
Gavi di Gavi
Naast o.a. de Barolo en Barbaresco staat Piemonte bekend om zijn droge witte wijnen van zeer goede kwaliteit, zoals de Gavi di Gavi. Deze witte wijn is inmiddels verheven tot de super-appellatie DOCG. Het is een wijn die opmerkelijk goed kan ouderen. Hij heeft dit karakter te danken aan een combinatie van een krachtig karakter met een levendige zuurgraad.
Cortese
De druif aan de basis van de wijn is de Cortese, één van de bijzondere lokale druiven van Piemonte. Een uniek druivenras, dat we nergens anders tegenkomen. De druiven rijpen laat, en worden meestal pas begin oktober geoogst. Een gisting op lage temperatuur en een korte opvoeding op roestvrij staal, staat garant voor een wijn met een maximum aan fruit en frisheid.
