Pio Cesare

Het huis Pio Cesare is een van de klassieke producenten van de Piemonte. Gevestigd in Alba, de ‘wijnhoofdstad’ van deze regio Langhe, en opgericht in 1881 door Cesare Pio. Het is nog altijd in familiehanden, want aan het hoofd staat Pio Boffa, de achterkleinzoon van de oprichter. Hij zet het werk van de familie op een uitstekende wijze voort.

Lees meer

Pio Cesare
Pio Cesare, Barolo DOCG
€88,50 Prijs per fles
Pio Cesare
Pio Cesare, Gavi DOCG
€26,95 Prijs per fles
Pio Cesare
Pio Cesare, 'L' Altro' Chardonnay Langhe DOC
€24,95 Prijs per fles
Pio Cesare
Pio Cesare, Nebbiolo Langhe DOC
€36,50 Prijs per fles
Pio Cesare
Pio Cesare, Dolcetto d'Alba DOC
Artikelcode 2543801000044
€25,95
Pio Cesare
Pio Cesare, Dolcetto d'Alba DOC
€25,95 Prijs per fles
Stapel en combineer uw korting!
wijbundel
5% korting
vanaf 6 flessen
m.u.v. aanbiedingen
Pio Cesare
Pio Cesare, Barbera d'Alba DOC
Artikelcode 2543801000052
€24,50
Topwijn
Pio Cesare Pio Cesare, Barbera d'Alba DOC
Pio Cesare
Pio Cesare, Barbera d'Alba DOC
€24,50 Prijs per fles
Pio Cesare
Pio Cesare, Barbaresco DOCG
Artikelcode 2543801000056
€88,50
Pio Cesare
Pio Cesare, Barbaresco DOCG
€88,50 Prijs per fles

 

Barolo en Barbaresco

Pio Cesare is van huis uit altijd een handelshuis geweest, dat de druiven op contract betrok bij wijnboeren uit de streek. Dat is ook een gangbare praktijk in deze streek, die vele kleine wijnboeren telt met kleine lapjes wijngaard. Pio Boffa wilde zelf ook wijngaarden in bezit hebben, o.a. om de kwaliteit van de wijnen te vergroten. In de loop der jaren heeft hij circa 45 hectare wijngaarden aangekocht, vooral in de befaamde gebieden Barolo en Barbaresco. 

 

Vinificatie

Bij het produceren van de wijnen draait alles om de kwaliteit. Pio Cesare kiest voor een zeer terughoudende vinificatie, waarbij de wijn zoveel mogelijk met rust wordt gelaten, dus met zo min mogelijk ingrepen. Elke wijn krijgt de individuele, best passende behandeling, met een kortere of langere gisting op de schillen, al of niet gevolgd door een klassieke rijping op Slavonisch eikenhout, het traditionele hout van de streek. Het levert wijnen op met een klassieke finesse, uitgebalanceerd en complex.

 

Wijnstreek Piemonte

Piemonte, liggend op de uitlopers van de Ligurische Alpen, is één van de beste Italiaanse wijnstreken gezien. De uitlopers van de Alpen, die als een ‘krul’ om de streek heenlopen, vanuit het noorden, langs de Franse grens tot aan de zee bij Genua, vormen een soort natuurlijke barrière tegen slecht weer uit het westen. Dat maakt deze streek ideaal om fantastische wijnen te produceren. De drie belangrijkste wijngebieden in Piemonte zijn Langhe, Roero en Monferrato.

 

Lokale druiven

Een bijzonder sterk punt van Piemonte is de verscheidenheid aan druiven en het eigen karakter van deze druiven. Denk aan de Nebbiolo, de Barbera en de Dolcetto. Deze druiven passen het beste bij het klimaat en de ondergrond van de streek. De eeuwenlange ervaring maakt dat de wijnen uit deze streek aan de top staan.

 

Nebbiolo

De koning van de wijndruiven van Piemonte is de Nebbiolo. Nebbiolo is een laat rijpende druif, die aan de basis staat van de grote wijnen van de streek, de Barolo en de Barbaresco (prachtige bewaarwijnen met een Bourgogne-achtige allure, met zuren, elegantie en mooie tannines). De Nebbiolo levert alleen als hij goed rijp is echt mooie wijnen. Maar dan is het resultaat ook absoluut geweldig. Daarnaast wordt hij gebruikt voor het maken van de iets soepeler Nebbiolo d’Alba.

Dolcetto en Barbera

Nebbiolo staat op de mooiste hellingen, en daarnaast is er ruimte voor druiven die sneller rijpen, op de koelere hellingen. Daar staan de Barbera en de Dolcetto, eveneens van die heerlijke eigen streekdruiven. Barbera levert mooie zuivere wijnen op met veel zuren. Dolcetto, de ‘zoete’, is een druif voor zachte, sappige en fruitvolle wijnen, om jong te drinken.