Je bent van harte welkom! Onze openingstijden zijn:
Dinsdag t/m vrijdag: | 09:30 - 18:00 |
Zaterdag: | 09:00 - 17:00 |
Zondag en maandag: | Gesloten |
Bekijk hier onze actuele openingstijden rondom de feestdagen.
Je bent van harte welkom! Onze openingstijden zijn:
Dinsdag t/m vrijdag: | 09:30 - 18:00 |
Zaterdag: | 09:00 - 17:00 |
Zondag en maandag: | Gesloten |
Bekijk hier onze actuele openingstijden rondom de feestdagen.
Een weelderige zoete wijn uit Bordeaux en misschien wel de bekendste dessertwijn ter wereld. Naast zoet is deze wijn ook levendig en elegant. De wijn stuift je glas uit en heeft tonen van honing, vanille, perzik, amandel en gekonfijt fruit. Een wijn die je moet proeven!
De geschiedenis van Sauternes begon in de 17e eeuw, met de zeer invloedrijke Nederlandse handelaren. Ze waren dol op witte wijnen, gaven de voorkeur aan hun productiemethode en moedigden de wijnbouwers aan om de kwaliteit van de wijnen te verbeteren. De komst van Sauternes-wijnen aan de hoven van Europa in de negentiende eeuw gaf Sauternes adel. Fijnproevers en mooie wijn, dat resulteert in feestelijke maaltijden!
In 1756 start het verhaal van Château Haut-Bergeron, één van de oudste families in Sauternes in het Franse Bordeaux. Meer dan 200 jaar en negen generaties verder is de passie voor het beroep van wijnmaker nog steeds springlevend.
De appellatie Sauternes ligt 40 km ten zuiden van Bordeaux, tussen de linkeroever van de Garonne en het bos van de Landes. De wijngaard beslaat ongeveer 2200 hectare, verdeeld over vijf gemeenten die de Ciron volgen, een riviertje dat langzaam in de Garonne stroomt. Op de rechteroever vormen de gemeenten Preignac, Fargues, Sauternes en Bommes de appellatie Sauternes. Op de linkeroever, Barsac, is een bijzondere gemeente vanwege de aard van de bodem.
De wijnen van Sauternes hebben een hoge zoetheid door ‘edele rotting’ (pourriture noble). Door het koude water van het riviertje de Ciron dat uitmondt in het warmere water van de Garonne ontstaan er in de herfstochtendnevels die op de hellingen blijven liggen. Hierdoor worden de druiven vochtig en ontstaat er onder ideale omstandigheden een kleine schimmel, de Botritis cinerea, op de druiven.
Druiven die door deze schimmel worden aangetast, drogen uit en verliezen al snel tot 50% van hun watervolume. De hoeveelheid zuren en suikers blijft echter hoog. Een goede Sauternes is daarom heel zoet, maar toch levendig en elegant. De druiven worden tijdens enkele oogstmomenten handmatig geoogst, omdat de druiven niet allemaal tegelijk worden aangetast. De edele rotting zorgt voor een hogere concentratie suiker en er verschijnen aroma's van gekonfijt fruit, kenmerkend voor Sauternes-wijnen.
Wijnsoort | Dessertwijn |
Land | Frankrijk |
Wijnregio | Bordeaux |
Druivensoort | Sémillon, Sauvignon Blanc |
Oogstjaar | 2019 |
Volume | 375 ml |
Serveertemperatuur | 8-10°C |
Alcoholpercentage | 13% vol. |
Serveersuggesties | Prachtig bij o.a. allerlei desserts en blauwschimmelkazen. Maar is ook een topper als aperitief en bij wat filmende gerechten zoals foie gras. |
Proefnotities | Een weelderige zoete wijn uit Bordeaux en misschien wel de bekendste dessertwijn ter wereld. Naast zoet is deze wijn ook levendig en elegant. De wijn stuift je glas uit en heeft tonen van honing, vanille, perzik, amandel en gekonfijt fruit. |
Wijnhuis | Château Haut-Bergeron |
Bewaarpotentieel | > 15 jaar |
Vat rijping | 12 tot 14 mnd. |
Allergenen | Bevat Sulfieten |