Wijnblog - Wijnhuis Varvaglione; Puglia in je glas - Wijnwinkel Barneveld
Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief
Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Ontvang 1 á 2 keer per maand de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email. Meer weten?
Abonneer
Inloggen
Als je een account bij ons hebt, meld je dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kun je het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
20 Jun 2022

Wijnhuis Varvaglione; Puglia in je glas

 

We nemen je mee naar het wijngebied Puglia. In deze zuidelijke streek van Italië zijn we een paar dagen te gast en bezoeken we wijnhuis Varvaglione. Wat een feest! Familie Varvaglione produceert sinds 1921 wijn. Je kent dit wijnhuis misschien wel van hun 12 e Mezzo wijnen en de Papale 'Linea Oro', bij veel van onze klanten gewaardeerde wijnen! Hun masseria (landhuis) staat in het Primitivo di Manduria gebied, waar veel van de beste Primitivowijnen vandaan komen.

 

 

4 generaties wijnmakers

Anna, de gastvrouw van Varvaglione, leidt ons rond en vertelt enthousiast over de geschiedenis van het familiebedrijf. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Lopend over de binnenplaats van de masseria van familie Varvaglione, zie ik bijna de 4 generaties van deze familie rondlopen.

 

De geboorte van Varvaglione

De opa van de huidige eigenaar Cosimo was bevriend met een rijke familie van adel. Hij kreeg de kans om rondom de masseria zijn druiven te verbouwen om wijn van te maken. Zo ontstond in 1921 wijnhuis Varvaglione. Ook zijn zoon ging hiermee verder, de familie was kind aan huis bij de familie Pizzariello, de eigenaars van het landhuis.

 

Masseria Pizzariello

Toen kwam de dag dat de familie Pizzariello hun masseria wilden verkopen. De familie Varvaglione liet deze kans natuurlijk niet voorbij gaan en kochten het masseria waar ze al jarenlang werkten. Nu konden ze er ook gaan wonen en werd het hun eigendom. Inmiddels staat Cosimo Varvaglione aan het roer van het wijnhuis, maar ook dochter Marzia is werkzaam. Hiermee is ze de 4de generatie in dit Italiaanse familiebedrijf.

 

 

Kwaliteitswijnen

Vanaf de start in 1921 heeft dit wijnhuis een enorme groei meegemaakt. Daarvoor was het nodig om op andere plekken in de buurt wijngaarden aan te kopen. Dat de wijnen van Varvaglione aanslaan, blijkt wel uit de (internationale) prijzen die dit wijnhuis heeft gewonnen met diverse wijnen. We merken uiteraard ook in onze winkel en webshop hoe populair de wijnen zijn van dit wijnhuis.

 

Inheemse druivenrassen

Bijzonder aan de wijnen van Varvaglione is dat ze voor een groot deel zijn gemaakt van druivenrassen die al heel lang in Puglia voorkomen en echt hier bij de streek horen. (De Feniciërs plantten 4000 jaar geleden al druivenstokken aan!)

Voor rode wijn gebruikt met uiteraard de Primitivodruif, maar ook Negroamaro, Malvasia Nera en de minder bekende druif Susumaniello. Voor de witte wijnen staan de inheemse druivenrassen Malvasia Bianco, Verdeca en Aglianico aangeplant. En ook wel wat Sauvignon Blanc en Chardonnay, maar dat is vooral om een ‘blend’ te kunnen maken (met een mooi woord noem je dat een assemblage).

 

Puglia, de ‘hak’ van de laars

Wijnhuis Varvaglione staat, zoals gezegd, in Puglia; de ‘hak’ van de Italiaanse laars. In het Nederlands wordt deze regio Apulië genoemd. Deze provincie staat bekend om de vele zonuren, de ligging aan zee (de wind van zee is ideaal om de druiven wat verkoeling te geven), gezellige stadjes, trulli’s (huisjes van op elkaar gestapelde stenen met een kegeldak), vis- en pastagerechten, olijfolie en natuurlijk wijn!

In de afgelopen decennia is de kwaliteit van wijnen uit deze streek enorm verbeterd. Waar het eerst ging om zoveel mogelijk wijnproductie (kwantiteit), gaat het nu steeds meer om kwaliteit. Wijnhuis Varvaglione is daar een mooi voorbeeld van.

 

 

Olijfolie en balsamico azijn

Naast wijngaarden heeft de familie Varvaglione ook olijfgaarden. Van de olijven maken ze hun eigen olijfolie en eerlijk waar je proeft echt dat dit kwaliteitsolijfolie is. Waar olijfolie op tafel staat, kan azijn natuurlijk niet ontbreken. Los van elkaar zijn ze smaakvol, maar samen gebeurt er iets bijzonders.

Varvaglione heeft daarom ook een balsamico azijn ontwikkeld. Ze gebruiken daarvoor de most van hun eigen druiven (geperst druivensap dat nog niet vergist is en waar dus nog geen alcohol in zit). Van de most wordt in de stad Modena balsamico azijn gemaakt. Dat is ook de reden dat er op het etiket Aceto Balsamico di Modena I.G.P. mag staan. Ben je nieuwsgierig? De olie en azijn zijn in onze winkel te koop. Net als uiteraard de wijnen van Varvaglione!