Weingut Von Winning

Weingut Von Winning, opgericht in 1812, is vernoemd naar Kapitein Leopold Von Winning. Hij was één van de eigenaren van het wijngoed. De belangrijkste druif van het domein is de Riesling; 80% van de 38 hectare wijngaarden is aangeplant met deze druif. Daarnaast vinden we op de hellingen van het domein Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Gewürztraminer en Muscatel. Ook Pinot Noir en sinds 2008 Sauvignon Blanc zijn te vinden in het domein van Von Winning. De Sauvignon Blanc gedijt perfect op de lichtere gronden van de streek, met een hoog gehalte aan zand en kiezel. Lees meer

 

Pfalz

Waar vinden we het Weingut Von Winning? In Pfalz, het op één na grootste wijngebied van Duitsland dat qua landschap veel lijkt op de Elzas. Pfalz ligt tussen de Rijn, het Haardtgebergte en het Pfalzer Wald en grenst zuidelijk aan de Franse Elzas. Over een lengte van 85 kilometer liggen 130 wijndorpen met ruim 23.000 hectare wijngaarden. Het gebied is een begrensd gebied door de gebergten en bossen, die het gebied beschut tegen regen en westenwinden. De zonuren in dit gebied zijn hoog en daarmee behoort Pfalz tot de warmste wijngebieden van Duitsland. De bodemsoorten zijn o.a. leem, zand, löss, klei, kalk en zandsteen. Het terroir van Pfalz is daarmee zeer geschikt voor de wijnbouw.

 

Duitse ‘Grand Cru’

Riesling is de koning van de witte wijn in Duitsland. Pfalz is het grootste Rieslinggebied in de wereld. Dat er zoveel Riesling is aangeplant, heeft te maken met het bijzondere terroir van Von Winning. 10 hectare van het wijngoed heeft een bijzondere klasse, namelijk ‘Großes Gewächs’. Dit is zeg maar de Duitse benaming van de Franse ‘Grand Cru’s’. In deze wijngaarden staan kwaliteit en duurzaamheid voorop, zodat perfect rijpe en aromatische druiven geoogst kunnen worden.

 

Ondersteuning ecosysteem

Duurzaamheid is verweven met de werkwijze op het wijngoed. De druiven wortelen diep, zodat zij het bijzondere karakter van het terroir in zich opnemen. Door hun diepe wortels zijn ze in staat om onder moeilijke omstandigheden, zoals extreme droogte of zware regelval, goed te gedijen. Tussen de wijnstokken blijft het groen staan, waardoor er meer water vastgehouden wordt in de wijngaard. Zomers levert dit een prachtige bloemenzee op. Zo ontstaat een natuurlijke evenwicht.

 

Ook in de wijnkelder van Von Winning is duurzaamheid belangrijk. Voor de topwijnen wordt gewerkt met een minimale filtering, een natuurlijke en spontane vergisting en het weglaten van middelen om de wijn te klaren. Dit zorgt voor wijnen met een authentiek karakter, in een elegante stijl, die zich onderscheiden van de massa.

 

Kortom, de wijnen van Von Winning weerspiegelen het bijzondere karakter van de druif, het terroir en de streek.