Welk wijnglas voor welke wijn? - Wijnwinkel Barneveld
Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als je een account bij ons hebt, meld je dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kun je het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
Onze winkel is weer open aan de Amersfoortsestraat!

Je bent van harte welkom! Onze openingstijden zijn:

Dinsdag t/m vrijdag: 09:30 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00
Zondag en maandag: Gesloten

Bekijk hier onze actuele openingstijden rondom de feestdagen.

12 Feb 2024

Wat voor wijnglas hoort bij welke wijn?

Hoe belangrijk is een wijnglas of waarom wordt er zo belangrijk over gedaan? Waarom drinken we wijn niet uit een longdrinkglas? Tja, eerlijk is eerlijk, als je graag goedkope wijn drinkt en deze achterover slaat, dan is een longdrinkglas prima. Maar als je een wijn wilt begrijpen en alle smaken wilt proeven, dan kun je beter een goed glas nemen.

Je keuze voor een wijnglas gaat voornamelijk over aroma’s. Als wijn in de glas zit vervliegt de alcohol van het oppervlak en hierbij komen aroma’s vrij. Hoe groter het oppervlak, hoe meer aroma’s er tegelijkertijd vrij komen, hoe beter je ze kan ruiken.

 

Het walsen van de wijn

De reden dat we de wijn ‘walsen’ heeft alles te maken met vrijkomende aroma's. Door te walsen kleeft een dun laagje van de wijn tegen het glas en komen er meer aroma’s vrij. Deze aroma’s moeten natuurlijk zo snel mogelijk naar je neus, anders ruik je nog niks. Dus steek je neus door die smalle opening van het glas en snuiven maar! Overigens zorgt de steel waar je het glas aan vast houd ervoor dat je wijn niet versneld opwarmt door je handen.

 

De breedte van het wijnglas

Witte wijn gaat doorgaans in een smaller glas, dan is er onderin het glas een kleiner oppervlak die de wijn opwarmt. Vaak zijn ze ook iets hoger, zodat er boven de wijn weer wat meer oppervlak zit voor de aroma’s. Rode wijnen gaan vaak in een breder glas, ze hebben doorgaans een breder aromapallet die je zo prachtig kan opsnuiven.

Bij bubbels is er nog wat geks aan de hand. Hoe smaller het glas, hoe langer de bubbels in het glas blijven. Ook blijft de wijn hierdoor wat langer koel. Een wat breder glas voor mousserende wijnen (tulpvorm) houdt de aroma’s weer wat beter vast. Dat is een kwestie van smaak, uitproberen dus!

 

Hoe kies je het glas?

Maar welk glas dan bij welke wijn?? Oei, wat een keuze! Op internet vind je allerlei afbeeldingen over het type glas bij een stevige Bordeaux of fruitig wit. Al deze glazen hebben dezelfde basis als hierboven beschreven. Kies maar wat je lekker vind drinken. Als stelregel kun je aanhouden dat hoe steviger de wijn, hoe breder of groter je glas moet zijn. Een dikke vette Chardonnay ruik je beter in een wat breder glas dan dat je een fruitige Sauvignon blanc in hetzelfde glas serveert.

Zoete wijnen gaan in een kleiner glas, hiervan schenk je minder in omdat het anders al snel teveel wordt.

 

Op zoek naar mooie glazen? In onze winkel staat een grote kast met allerlei soorten glaswerk. We adviseren je er graag over!