Uniek wijnland Chili - Wijnwinkel Barneveld
Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief
Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Ontvang 1 á 2 keer per maand de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email. Meer weten?
Abonneer
Inloggen
Als je een account bij ons hebt, meld je dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kun je het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
05 Mar 2024

Uniek wijnland Chili

Chili is een wereldspeler op het gebied van wijnproductie en staat in de top 10 van producerende wijnlanden ter wereld. Het land is langgerekt en smal, meer dan 4.300 km lang van noord tot zuid! Dat is ongeveer van Den Bosch tot aan de Noordpool! Opvallend is de breedte van het land, slechts 175 km breed van de Stille Oceaan tot aan de Andes.

 

Geschiedenis van de Chileense wijnbouw

De geschiedenis van de Chileense wijnbouw is tweeledig. Allereerst denkt men dat de geschiedenis van Chileense wijn terug gaat naar de overheersing van de Spanjaarden in de 16de eeuw. De Spanjaarden brachten hun typische druiven en hun kennis over het wijnproces mee naar Chili. 

 

Het tweede deel van de geschiedenis gaat terug naar de 19de eeuw. In deze eeuw waren er Chileense landeigenaren die zich een reisje naar Frankrijk konden veroorloven. Zij namen kennis en technieken uit Frankrijk mee terug naar Chili. Deze invloeden zie je nu nog steeds als je kijkt naar de belangrijkste Chileense wijndruiven, o.a. Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Chardonnay en Syrah. Door het andere terroir in Chili kunnen deze wel een hele andere smaak hebben.

 

 

Een echte trots van Chili is de Carmenère druif. Deze Chileense wijndruif is een oude versie van Merlot die alleen nog in Chili voorkomt. Lees ook het verhaal van de herontdekking van deze druif! En.. vergeet de druif País niet! Deze druif staat bekend als een blauwe druif die de Spanjaarden meegenomen en aangeplant hebben in Chili. De priesters gebruikten wijn van deze druif voor hun mis. De Chileense wijnen van deze País druif begint weer in populariteit toe te nemen.

 

Geen druifluis in Chileense wijngaarden

Je hebt vast weleens gehoord van druifluis. Druifluis Phylloxera verwoestte in de tweede helft van de 19de  eeuw bijna alle Europese wijngaarden. Het kleine beestje is slechts één millimeter groot, maar kan in zeer korte tijd enorme hoeveelheden nakomelingen produceren. De druifluis ‘werkt’ door kleine wondjes in druivenstokken te bijten. Dit zorgt dat een wortelstok sap verliest en geen water en mineralen meer kan opnemen. Via de wondjes op de druivenstokken konden schimmels en andere infecties de planten in de 19de  eeuw aantasten.

 

Na meer dan 20 jaar werd de oplossing voor de druifluis Phylloxera gevonden; Amerikaanse wortelstokken bleken resistent tegen de luis. Europese wijnboeren begonnen dan ook met het enten van de Europese druivenrassen op Amerikaanse wortelstokken.

 

Het is bijzonder dat in Chili de druifluis Phylloxera nooit is opgetreden. De reden? Chili is ingesloten de Stille Oceaan in het westen, Antartica in het zuiden, het Andesgebergte in het oosten en de Atacamawoestijn in het noorden. Als enige land in de wereld zijn de wijnstokken in Chili niet geënt op Amerikaanse onderstokken, maar staan er stokken uit één stuk.

 

Terroir van de Chileense wijndruiven

Niet in heel Chili vind je druivenstokken, de wijngaarden liggen pakweg tussen de 27 en 39 graden Zuiderbreedte. Zo ongeveer in het midden van het land; ten westen en ten noorden van de hoofdstad Santiago, en voor het grootste deel ten zuiden van deze stad. Uniek aan dit gebied zijn de vele rivieren die vanuit de Andes (oosten) naar de oceaan (het westen) stromen. De wijnstokken hebben het in de valleien van deze rivieren heel goed naar hun zin!

 

Je kunt je voorstellen dat de Chileense wijndruiven in de kustgebieden in een heel ander terroir geproduceerd worden, dan in de hoge delen van de Andes. De Chilenen delen de wijngebieden daarom ook wel in zones in van west naar oost: Costa (kust), Entre Cordilleras (laaggebergte tussen kust en bergen) en de Andes (hooggebergte). De hoogte van de wijngaarden in Chili ligt tussen een paar honderd meter en maar liefst 2.000 meter!

   

Het Chileense wijnklimaat

Tussen de Chileense wijngebieden zijn er natuurlijk veel verschillen, in elke vallei is er weer een ander microklimaat. Over het algemeen kunnen we het volgende zeggen over het klimaat in de wijngebieden; het klimaat is vooral droog en warm tijdens de lange zomer en herfst, maar niet te warm. Dit komt o.a. door de verkoelende invloed van de Stille Oceaan en de bergen aan de oostzijde.

 

Opvallend aan het Chileense klimaat in dit deel van het land is het temperatuurverschil tussen dag en nacht. In zomers kan dit oplopen tot 20˚C. Dat heeft een gunstige invloed op de groei en rijpingstijd van de druiven. Er valt vooral regen in de (winter)maanden van mei t/m augustus en in de andere maanden kan irrigatie nodig zijn.

 

Invloed van het Chileense microklimaat

Het microklimaat kan van grote invloed zijn op de wijngaarden. We geven je hier graag een voorbeeld van:

●       Leyda is een subregio van Aconcagua; een regio aan de kust, waar vroege mist van zee de wijngaarden bedekt. Het is een fantastische plek om Pinot Noir aan te planten. Dit levert een prachtige stijl wijn op, met mooie fruittonen.

●       De warme subregio Colchagua (onderdeel van Rapel in Central Valley) is juist de ideale plek voor de Carmenère druif. Het warme weer zorgt voor rijpe, mooi volle en krachtige wijn.

 

Chili, een uniek wijnland

Als wijnland is Chili uniek. De verschillende regio’s hebben allen eigen kwaliteiten. Zo kun je dus eigenlijk niet spreken van dé Chileense wijn, maar zouden we net als met Europese wijngebieden moeten spreken over de verschillende Chileense wijnregio’s.


Sinds 1995 is er een onderscheid in regio’s en subregio’s. Dit is ook in een echte wijnwet vervat. De vijf Chileense wijnregio’s van Noord naar Zuid zijn:

●       De Atacamaregio, met de subregio’s Copiapó vallei en de Huasco vallei (het droge noorden van het land, aan de rand van de Atacamawoestijn)

●       Coquimbo regio (nog steeds woestijnachtig; in de arme, minerale bodems moet de druivenstok hard aan het werk. Neerslag is zeldzaam en dat maakt dit een van de droogste wijngebieden ter wereld)

●       Aconcagua regio, rondom en ten en Noorden van Santiago. Met de subregio’s Aconcagua vallei, Casablanca vallei en Leyda. Aconcagua is de hoogste berg in de Andes (en staat in Argentinië). De rivier die hier ontspringt en via Chili naar de oceaan vloeit heet ook Aconcagua. Het klimaat is hier gematigd, meer mediterraan.

●       Centrale Vallei / Central Valley, ten zuiden van Santiago. Deze regio is de grootste wijnregio met de bekende subregio’s: Maipo, Rapel (met de zones Cachapoal en Colchagua), Curicó, Maule.

●       Southern Regio in het iets koelere zuiden: met de minder bekende regio’s Itata en Bío Bío. Het klimaat gaat hier meer naar een zeeklimaat toe. Het is een groene streek die bekend staat om zijn aromatische witte wijnen (Riesling en Gewurztraminer).

 

Chileense wijnen, proef en ontdek ze zelf!

Wil je zelf de verschillen ontdekken tussen de Chileense wijnen? Proef dan onze wijnen van bijvoorbeeld Viña Aromo uit de wijnstreek Maule. Kom langs in onze winkel of bestel ze makkelijk en snel online.