Hoe bewaar je wijn en port? - Wijnwinkel Barneveld
Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als je een account bij ons hebt, meld je dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kun je het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
Onze winkel is weer open aan de Amersfoortsestraat!

Je bent van harte welkom! Onze openingstijden zijn:

Dinsdag t/m vrijdag: 09:30 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00
Zondag en maandag: Gesloten

Bekijk hier onze actuele openingstijden rondom de feestdagen.

12 Feb 2024

Hoe bewaar je wijn?

Liggend of staand? In de koelkast of buiten de koelkast? Geopend of ongeopend? Hoe bewaar je eigenlijk je fles wijn? Dat heeft alles te maken met het soort wijn wat je in bezit hebt.

Voor we je een antwoord kunnen geven op de vraag waar je je wijn het beste kan bewaren, is de achtergrondinformatie essentieel. Hoe lang wil je je wijn bijvoorbeeld bewaren? Koop je een prachtige topper die nog enkele jaren moet rijpen? Dan is het bewaaradvies: liggend, op een donkere plek, iets gekoeld. Dan kan de wijn mooi rijpen en worden de smaken alleen maar beter. Bijvoorbeeld in een wijnklimaatkast of een kelder waar de temperatuur mooi constant is en de luchtvochtigheid tussen de 60 en 70 graden ligt.

Tegenwoordig koop je wijn meestal op dronk, die hoeven niet meer te rijpen. Deze wijnen open je binnen een paar maanden na je aankoop. Deze wijnen mogen gerust staand worden bewaart, maar bij voorkeur wel in het donker. Dit hoeft niet gekoeld. Altijd ongeopend, geopend is een wijn maar een paar dagen houdbaar.

Op zich wordt een wijn niet snel slechter als deze in het licht bewaart wordt, maar direct zonlicht is funest. Het maakt een wijn kapot. Wil je een wijn dus een week na aankoop drinken, dan mag deze ook gewoon op het aanrecht staan. Let er dan wel op dat wanneer je een rode wijn gaat drinken, deze niet te warm is. Houdt 16 - 18 graden aan voor een rode wijn. Een witte wijn kun je 2 uur voordat je de wijn gaat drinken in de koelkast zetten.