Wijnblog - Chianti wijn uit Italië, parels uit Toscane - Wijnwinkel Barneveld
Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief
Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Ontvang 1 á 2 keer per maand de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email. Meer weten?
Abonneer
Inloggen
Als je een account bij ons hebt, meld je dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kun je het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
18 Mar 2024

Chianti wijn uit Italië, parels uit Toscane

In Midden-Italië ligt Toscane, een regio met zijn zacht glooiende heuvels, met olijfbomen, cipressen en uiteraard... wijngaarden! Als de zon over dit landschap schijnt, dan waan je je bijna in het paradijs. Dat spel van licht en schaduw, zo mooi!

 

Dit prachtige landschap brengt ook topwijnen voort, denk bijvoorbeeld aan de Brunello di Montalcine en Vino Nobile de Montepulciano! Eigenlijk is één blog veel te weinig om dit veelzijdige gebied te omvatten. Daarom focussen we nu op de Chianti streek tussen Florence en Siena, het herkomstgebied van de populaire Italiaanse Chianti wijn. 

 

Chianti wijn en Chianti Classico wijn

Al sinds de 13de eeuw wordt er wijn gemaakt in de Chianti streek. De Chianti wijnen die uit het originele Chiantigebied komen, mogen Chianti Classico heten. Dit zijn vaak kwaliteitswijnen, herkenbaar aan de zwarte haan op het etiket. Chianti wijngaarden die aan het Chianti Classicogebied grenzen heten Chianti met daarachter de naam van het gebied of de plaats waar ze vandaan komen. 

 

Chianti wijn met herkomstbenaming DOCG

In Italië zijn er 20 wijnregio’s die de herkomstbenaming (keurmerk) DOCG dragen (Denominazione di Origine Controllate e Garantita). Een hogere kwalificering bestaat er niet in Italië! Voor Chianti wijn bestaat de Chianti DOCG en Chianti Classico DOCG.

 

Aan deze DOCG wijnen worden hoge eisen gesteld. Deze eisen zijn strikt vastgelegd én worden regelmatig gecontroleerd. Chianti Classico wijn moet bijvoorbeeld uit minstens 80% van de Sangiovese druif bestaan. Er mogen andere druiven aan toegevoegd worden, zoals de lokale rassen Canaiolo Nero en Colorino of de ook in andere landen aangeplante rassen Cabernet Sauvignon, Merlot of Syrah.

 

Chianti wijn van de Sangiovese druif

De Sangiovese druif is dus dé druif van de Chianti wijnregio. Letterlijk betekent deze naam ‘Bloed van Jupiter’. De bodem waar de Sangiovese druif is aangeplant, bepaalt voor een deel zijn smaak. Sangiovese wijnen kunnen daarom uiteenlopen van rond tot fruitig, wel blijft het kersenaroma bij elke Sangiovese wijn terugkomen.

 

Wijn van de Sangiovese verandert door veroudering. Bij jonge Sangiovese wijnen ruik je aroma’s van rood en/of zwart fruit (kersen, pruimen, cassis, bramen) met leer en wat hout. Na een langere rijping komen er meer aardse smaken in terug. Andere namen voor Sangiovese zijn bijv. Prugnolo Gentile en Sangiovese Grosso.

 

Wanneer drink je Chianti wijn?

Chianti wijnen zijn krachtige rode wijnen met een duidelijk fruitaroma en uitgebalanceerde tannines. Meestal komen deze wijnen beter tot zijn recht bij het eten. Denk aan wildgerechten, rood vlees en harde kazen. Een eenvoudige Chianti wijn is fruitig en vrij licht, een betere Chianti wijn heeft een meer complexere smaak. Chianti wijnen, je mag met recht spreken over kwaliteitswijnen!