Tentua Ulisse

Tenuta Ulisse, een wijnhuis uit de Abruzzen, heeft de lokale druivenrassen van deze wijnregio weer nieuw leven ingeblazen. Denk aan de druivenrassen Montepulciano d’Abruzzo, Trebbiano d’Abruzzo, Pecorino, Passerina en Cocociola. Daar hebben ze hard aan gewerkt, zeker als je bedenkt dat het wijnhuis pas sinds 2006 bestaat.


De wijnen van Ulisse zijn het resultaat van de passie en de ervaring van de twee broers Antonio en Luige Ulisse. Elk van hun wijnen weerspiegelt de  prachtige en unieke regio Abruzzen. Lees meer

 

Abruzzen

In het achterland van de Adriatische badplaats Pescara bevindt zich één van de fraaiste stukjes van de Appennijnen. Dit gedeelte van de bergrug staat bekend onder de naam Abruzzen. In dit ruige land, waar nog lang beren hebben geleefd, heeft de wijnbouw een lange geschiedenis.  

 

De wijngaarden bevinden zich op de uitlopers van de Abruzzen, tussen de bergen en de Adriatische Zee. Dat zorgt voor een gunstig klimaat voor de wijnbouw. De druivenstokken staan aangeplant op enige hoogte en staan afwisselend onder invloed van koele wind van zee en koele luchtstromingen uit de nabijgelegen hoge bergen. Karaktervolle, aromatische wijnen zijn hiervan het resultaat.

 

Montepulciano, Trebbiano, Pecorino

De belangrijkste streekdruif voor rode wijn is uiteraard de Montepulciano, een krachtige en karaktervolle druif. Witte wijnen worden gemaakt van de inheemse druivenrassen Trebbiano en Pecorino. Deze druiven gedijen onder ideale omstandigheden, op hellingen tot op een hoogte van maximaal 500 meter. Dit geeft ze de gelegenheid langzaam te rijpen en fijne aroma’s te ontwikkelen, met mooie, in dit warme klimaat heel kostbare zuren.

 

Montepulciano d’Abruzzo
 

De bekendste en beste rode wijn is zonder enige twijfel de Montepulciano d’Abruzzo. De klassieke witte DOC van deze streek is de Trebbiano d’Abruzzo. Net als bij de Montepulciano d’Abruzzo is de kwaliteit bij de witte wijnen de afgelopen jaren sterk gestegen.

 

Amaranta


De Amaranta is een bijzondere wijn gemaakt van Montepulcianodruiven van de oude wijngaarden in de regio Lanciano. Deze wijngaarden, tussen de 30 en 35 jaar oud, zijn aangeplant in de klassieke pergolavorm, waardoor de druiven tijdens de hete zomerdagen in de schaduw hangen. De koele nachten in afwisseling met de hete dagen geven de druiven een bijzondere aromatische kracht en mooie zuren.

 

De perfect rijpe druiven worden pas laat geoogst (eind oktober en begin november). De rijping is op Frans en Amerikaans eiken, afhankelijk van de jaargang tussen de 9 en 12 maanden. Deze prachtige wijn behoudt zijn fruit heel mooi!