Ménard

Vanaf 1815 is de familie Ménard in het bezit van een wijngaard en betrokken bij het distillatieproces van Cognac. De wijngaarden zijn uitgegroeid tot 80 hectares. Deze wijngaarden liggen in de Grande Champagne, het hoogst gekwalificeerde gebied van de Cognacstreek (de Premier Cru van de Cognagstreek).

Lees meer

Cognac uit Charente

Het wijnhuis maakt voornamelijk Cognac in koperen ketels volgens de traditionele methode uit de Charentestreek. Na distillatie rijpt de ‘eau de vie’ verder in eiken vaten en krijgt het het karakteristieke karakter van gerijpte cognac.

 

Pineau des Charentes AOC

Pineau is gemaakt van wit of rood druivensap met een Cognacdistillaat. Het is een zeer verrassend, friszoet aperitief. Een Pineau drink je gekoeld of combineer je in cocktails. Vanaf 1945 zijn er strenge normen opgesteld voor de ‘Appellation Pineau des Charentes Controlee’. Een Pineau is gemaakt uit de samenvoeging van druivenmost en Cognac ‘eau de vie’ (min. 60% alcohol) van hetzelfde wijnhuis. Een Pineau rijpt in eikenhouten vaten: minimaal 18 maanden voor een witte Pineau en minimaal 14 maanden voor de rosé.

 

Druivenrassen voor Pineau

De druivenrassen die voor een witte Pineau kunnen zorgen zijn: Ugni Blanc, Folle Blanche, Colombard, Semillon, Sauvignon en de Montils. Deze druiven zorgen voor een bloemig aroma. De druivenrassen die voor de rosé gebruikt kunnen worden zijn: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Malbec. Deze druiven geven een uitgesproken fruitige smaak.

 

Serveersuggesties

Witte Pineau is prachtig in combinatie met blauwschimmelkaas zoals Blue d’Auvergne, Roquefort, maar past ook goed bij foie gras en chocolade desserts. De rosé Pineau combineert fantastisch in een sorbet, met meloen of een vers fruit salade of fruitige kazen.