Francis Ford Coppola

Wat doe je als beroemdheid met een passie voor wijn? Juist, je eigen wijnhuis aankopen! Regisseur Francis Ford Coppola, met grootse films op zijn naam als Apocalypse Now, is een wijnliefhebber van het eerste uur. En kocht dan ook een wijnbedrijf in het befaamde wijngebied Napa Valley in Californië, USA.

 

Eigenlijk was Coppola in 1975 op zoek naar een huis voor de zomermaanden, waar hij in de kelder wat wijn kon maken, maar het werd dus een eigen wijnbedrijf. Dat wijnmaken had Francis van zijn grootouders afgekeken. ‘Opa’ Agostino Coppola maakte wijn in de kelder van zijn flatgebouw in New York. Hij gebruikte daarbij cementen vaten die hij zelf had gebouwd. Geen bijzondere wijnen, maar heerlijke wijnen voor elke dag, die iedereen lekker vond.

Lees meer

Duurzaamheid en milieu

De Francis Ford Coppolawijnmakerij en de omliggende wijngaarden zijn beide gecertificeerd door de California Sustainable Winegrowers Alliance (CSWA). Dit certificeringsprogramma zet in op duurzame wijnbouw in de hele staat Californië. Om ook de ecologische voetafdruk te verkleinen, verkrijgt de Coppola Familie 33% van de elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen.

 

Daarnaast gaan ze voor een gezonde leefomgeving in hun wijngaarden voor dieren en planten. Zo zijn ze o.a. gestart met het houden van bijen en hebben ze talloze vogelhuisje geplaatst. Minder ongediertebestrijding, minder bemesting, meer dekkingsteelt - dat betekent allemaal gezondere bodems, wat betere druiven betekent. En hun honing? Die is ook heerlijk!

 

Californische wijnen

Meer dan enige andere Amerikaanse staat is Californië hét wijngebied van de Verenigde Staten. Bijna 90% van alle Amerikaanse wijn komt uit Californië, staten als Oregon en Washington State volgen op eerbiedige afstand. In Californië werden de eerste druivenstokken aangeplant in 1769. De eerste wijngaard werd aangelegd door een monnik bij een pas opgerichte missiepost. Tijdens de Gold Rush kwamen er Fransen, Italianen, Duitsers en Engelsen naar deze ‘Golden State’. Niet allemaal bleven ze goud zoeken, velen gingen druiven verbouwen zoals ze in hun geboorteland hadden geleerd.  

 

Wijnindustrie tot bloei

Druifluis, de drooglegging en andere crises zorgden voor veel tegenslagen en vanaf 1970 begon de wijnindustrie pas echt goed tot bloei te komen. Voordeel was wel dat Californië daardoor een heel nieuwe start kon maken, met een volledig nieuwe kijk op wijnen. Voordeel was ook dat, anders dan in Europa, er geen wijnwetgeving bestond met allerlei regels voor het gebruik van bepaalde druivenrassen.

 

Druivenrassen in Californië

De immigranten brachten veel, vooral Franse druivenrassen mee naar Californië, waaronder Cabernet-Sauvignon, Merlot, Chardonnay en Pinot Noir. Deze druivenrassen bleken goed bestand te zijn tegen de hoge temperaturen hier. Het was een van de eerste streken in de Nieuwe Wereld waar op een grote schaal werd gewerkt met ‘varietal wines’, wijnen op basis van één druivenras, waar Californië later zo bekend mee is geworden.

 

Gunstige invloed van de Pacific

Californische wijnen gaan in kwaliteit steeds verder vooruit. Ook omdat de kracht ontdekt is van het ‘terroir’; het samenspel tussen ondergrond, klimaat en externe omstandigheden, inclusief de hand van de wijnmaker. Vooral de invloed van de Pacific, met zijn koude golfstroom, speelt een belangrijke rol. In de door de krachtige zeewind koelere dalen hebben de druivenstokken het goed. In de streken die grenzen aan San Francisco Bay, zoals Sonoma, Carneros en Napa Valley, komt daar nog de koele ochtendmist bij. Dicht bij de baai gedijen Pinot Noir en Chardonnay. Diep in Napa Valley, verder van de baai af, is het wat warmer. Daar gedijt juist de Cabernet Sauvignon heel goed.