Chateau Musar

Wijn uit Libanon! Zeker niet alledaags. Château Musar is in 1930 opgericht door Gaston Hochar. De locatie voor dit wijnhuis was niks minder dan het historische familiekasteel uit de 18de eeuw. Dit kasteel leent zich perfect voor het maken en opslaan van de wijnen. De wijnkelders liggen vol met prachtige flessen die liggen te wachten op het optimale moment om ze aan wijnliefhebbers over de hele wereld aan te bieden.

Lees meer

Familie Hochar

Grondlegger Gaston Hochar werd in 1959 opgevolgd door zijn zoon Serge, als oenoloog opgeleid in de Bordeaux. Op het domein wordt Serge bijgestaan door zijn jongere broer Ronald en door zijn kinderen Gaston en Karine.

 

De Bekaavallei in Libanon

Het Château Musar bevindt zich in het midden van Libanon, in de Bekaavallei. Een streek die in het nieuws kwam door de burgeroorlog in de vorige eeuw. Tijdens deze oorlog is het wijn maken onverminderd doorgaan, allen in de jaren 1979 en 1984 is er geen wijn geproduceerd.

 

Hoewel het verrassend lijkt om Libanon te zien als een wijnland, komt de wijnbouw hier voort uit een zeer oude traditie. De Feniciërs plantten hier al lang voor onze jaartelling druivenstokken aan voor de wijnbouw. De Romeinen waren ook niet vies van een goede slok en zetten deze traditie voort. De wijnen van Musar laten zien dat het mogelijk is hier wijnen te maken van een uitstekend kwaliteitsniveau.

 

Wijngaarden in de Bekaavallei

De Bekaavallei bevindt zich strategisch tussen twee bergruggen, die parallel lopen aan de kust van de Middellangse Zee, even ten noorden van hoofdstad Beirut. De hoogte van de wijngaarden zorgt gelukkig voor verkoeling; de wijnstokken groeien op 1000 meter hoogte! De ondergrond van de wijngaarden bestaat uit een mengstel van leem en keien, zodat de druivenstokken uitgedaagd worden om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen.

 

Wijnen in Bordeauxstijl

De achtergrond van Serge, met zijn studie in Bordeaux, verklaart dat de rode wijn in veel jaren een duidelijk Bordeaux-achtige uitstraling heeft, met een krachtig en rijp karakter, ondersteun door fraai hout. Sinds een aantal jaar wordt er ook een witte wijn geproduceerd met een uitgesproken krachtig en aromatisch karakter. Château Musar; een grote naam in de wereld van de wijn!