Wijnblog - Kwaliteitswijnen uit de Duitse Moezel - Wijnwinkel Barneveld
Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als je een account bij ons hebt, meld je dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kun je het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
Welkom op onze tijdelijke locatie!

We zijn open onze tijdelijke locatie: Tulpenstraat 10! Je bent van harte welkom.

Dinsdag t/m vrijdag: 09:30 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00
Zondag en maandag: Gesloten
07 Jul 2020

Kwaliteitswijnen uit de Duitse Moezel

De Moezel, een gebied dat veel mensen kennen als een toeristische trekpleister en van zijn zoete witte wijn. Maar gelukkig ontdekken steeds meer mensen de droge, witte Rieslingwijnen uit deze prachtige wijnstreek! Heb je ze nog niet ontdekt? Lees dan zeker weten verder!

 

Een wijngebied in de Duitse Moezel

Mei 2020, Brauneberg, een top wijngebied in de Duitse Moezel (Mosel). We zijn te gast in het dorpje Brauneberg bij Weingut Karp-Schreiber. Jobst Karp, eigenaar van dit wijnhuis, laat ons vol trots zijn wijngaarden zien aan de Brauneberger Juffer, de steile leistenenhelling langs de rivier de Moezel. Deze hellingen bieden de beste condities om een top Riesling te maken. Jobst, een jonge, ambitieuze wijnmaker, is na jaren van werken in wijngaarden in Amerika, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland, terug bij zijn roots. Met maar één doel; kwaliteitswijnen maken van de wijngaarden die al jaren in familiebezit zijn.

Brauneberger Juffer; over een zonnewijzer en 3 maagden

Jobst neemt ons mee naar de top van de 145 meter hoge Brauneberg. We kijken steil naar beneden (op sommige plekken 50%) en zien onder ons de druivenstokken en daaronder de stromende Moezel. Er is een sage over 3 maagden uit Brauneberg. Ze hielden meer van de wijn van de overzijde van de Moezel, dan de mannen uit het dorp Brauneberg zelf. De zuidzijde van de berg kreeg daarom de naam ‘Juffer’ (maagd, ongetrouwde vrouw).

Riesling van de Brauneberger Juffer is dus wijn van deze prachtige helling. In het hart van deze berg staat, op het zonnigste punt, een zonnewijzer. De druivenstokken om dit punt geven de beste druiven, uiteraard allemaal Riesling. Staat er op de fles ‘Brauneberger Juffer-Sonnenuhr’ dan komen de druiven van deze wijn dus uit deze top wijngaarden.

Top wijngaarden langs de Moezel

De druiven op de Brauneberger Juffer profiteren optimaal van de gunstige zonligging om te rijpen. Het dal ligt beschut en maakt de streek tot één van de warmste klimaatzones in Duitsland. En dan de leistenenbodem. De leistenen slaan overdag de zonnewarmte op en geven die ’s nachts weer af. Nog een voordeel van deze bodem, hij is arm aan voedingstoffen. De druivenstokken moeten diep wortelen en goed hun best doen om voedingsstoffen naar boven te halen. Dat geeft kwalitatief goede druiven. De rivier zelf weerkaatst de zon, wat gunstig bijdraagt aan het rijpingsproces van de druiven. Kortom, de Brauneberg heeft een ideaal microklimaat voor de verbouw van druiven. 

 

Weingut Karp-Schreiber sinds 1664

Jobst heeft dus prachtige wijngaarden in zijn bezit. De geschiedenis van Weingut Karp-Schreiber gaat al lang terug. Sinds 1664 heeft zijn familie een wijnhuis aan de Moezel. Al die jaren ervaring proef je duidelijk terug in hun kwaliteitswijnen! Tradities die het bewaren waard zijn, blijven bewaard bij Weingut Karp-Schreiber. Aan de andere kant gebruikt de familie ook nieuwe technologieën om hun prachtige Moezelwijnen te maken. Wist je dat aan het einde van de 19de eeuw Duitse Rieslingwijnen tot de beste en duurste wijnen ter wereld behoorden? Ook de familie van Jobst produceerden toen al heerlijke wijnen.

Kwaliteitswijnen uit het Moezelgebied

Wat ons opvalt is dat Jobst met zijn team alles inzet op kwaliteit en op een zo biologisch mogelijke productie. In zijn wijngaarden bestrijdt hij insecten door het aantrekken van andere insecten en vogels. Daardoor is het gebruik van insecticiden tot het minimum beperkt. Jobst neemt voor lief dat hij daardoor toch een deel van zijn oogst verliest. Maar liever dat, dan voor elk beestje een andere chemisch middeltje gebruiken ter bestrijding. We zien tijdens onze tocht langs de wijngaarden de bloemen bloeien en er ligt zelfs een hert te herkauwen tussen de druivenstokken.

 

Vergisting in de wijnkelder

De kwaliteit uit zich ook in het productieproces van de wijnen. In de kelder zelf ruiken we de aanwezigheid van gist. Waarom? Na de oogst, als de druiven in de wijnkelder zijn aanbeland, laat Jobst en zijn team een deel van de wijn op een natuurlijke manier vergisten met wilde gistcellen die in de kelder aanwezig zijn. Een ander deel van de wijn laat hij in een dichte tank vergisten door het toevoegen van gistcellen. Door te testen met deze verschillende manieren van vergisten, wil hij nog betere wijnen produceren.

Bewaarwijnen

Aan het einde van de dag belanden we in het proeflokaal van Karp-Schreiber en kunnen we eindelijk de prachtige wijnen proeven waar we de hele dag al over gehoord hebben! En wat genieten we. Er komt zelfs een fles Riesling op tafel uit 1979, het geboortejaar van Jan (dan weet je gelijk hoe oud hij is ;-)). En nog steeds is deze wijn prachtig in balans. Ongekend voor een witte wijn! Dat is wat Riesling allemaal kan doen. Ben je al benieuwd naar de wijnen van Karp-Schreiber? Je vindt ze in onze winkel of online.

Tip: Wil je weten wat er nog meer bijzonder is aan de Riesling? Lees dan ook onze blog ‘Riesling is queen!

Wij en derde partijen maken gebruik van cookies (voor opslaan voorkeuren, analyse webbezoek, personaliseren content en advertenties). Door op 'Ja' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »