Blog

Aspergewijn op Zeeuwse grond

We gaan op reis voor een kort vakantietripje naar Domburg. Wat nemen we mee? Natuurlijk geen Kilian Hunn Weissburgunder. Nee, we pakken wel snel nog twee kilo Barneveldse asperges mee, versgestoken en ongeschild. Alsof je die in Zeeland niet zou kunnen kopen…niets is minder waar, want vanaf zo’n beetje de grens met Noord-Brabant en Zeeland staan zelfs langs de snelweg de borden ‘Asperges te koop’.

Sommige mensen eten enkel ham, eieren en boterjus bij dit heerlijke witte goud. Wij zijn echter meer gecharmeerd van de combi aspergewijnvis en asperges. Dus togen we naar de lokale visboer in Westkapelle en schaften daar een paar heerlijke zalmmoten aan. Eenmaal aangekomen in ons vakantiehuis konden de voorbereidingen beginnen. Eitjes (uiteraard Barnevelders) koken, even met een kaasschaaf de asperges schillen en de zalm lekker kruiden. Oh ja, niet vergeten de oven voor te verwarmen op 200 graden.

Die oven gebruiken wij altijd voor de zalm. Wikkel de zalmmoten in aluminiumfolie en leg ze 25 minuten in de oven. Echt waar, boterzacht en heerlijk van smaak, omdat de kruiden niet verbranden maar in de vis trekken. Intussen kookten de asperges, de eieren waren gepeld en de tafel gedekt.

Even terug naar Barneveld. Net voor vertrek reden we nog even langs de Wijnwinkel. Bij wit goud hoort wit goud. ‘Wat is een lekkere wijn bij asperges, Jan?’ Jan pakte direct een Kilian Hunn Weissburgunder Kabinet Trocken. Een echte winnaarswijn, uitgeroepen tot Aspergewijn 2016. Een topkeuze, zo bleek in Domburg. Een heel fijn sprankeltje, veel smaak (appels en wat citroen), een echte Duitse verrassing!

Wij eten gedurende het seizoen sowieso wekelijks van het witte goud. Of het nu aspergesoep is (getrokken van de schillen) of een heerlijke zalm-aspergecombinatie. Eén ding staat vast: die Weissburgunder hoort er inmiddels helemaal bij.

Daar waren we zelf niet opgekomen, want witte wijn kun je op iedere straathoek kopen. Echter, spijs en wijn vraagt toch iedere keer weer om een verfijnde afstemming.

Deel dit bericht:
e-differenceAspergewijn op Zeeuwse grond